Je bent nu hier Pannenkoekenboot Nijmegen > Schoolexcursie

Schoolexcursie

377-ruimtevdwaal-vvl-west_verkl
Het klimaat verandert, waardoor rivieren steeds meer water te verwerken krijgen. Om overstromingen te voorkomen, geeft het Rijk op meer dan 30 plaatsen, meer ruimte aan de rivieren. Deze maatregelen langs de IJssel, Lek, Maas en Waal vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Waal Nijmegen is één van die maatregelen. De Waal maakt bij Nijmegen een scherpe bocht en vernauwt zich hier bovendien in de vorm van een flessenhals. In 1993 en 1995 was goed zichtbaar dat de rivier daardoor bij hoogwater kan overstromen. Om de bewoners te beschermen tegen de kracht van het water, zijn rivierkundige maatregelen noodzakelijk. Na een uitvoerige maatschappelijke discussie is door de landelijke politiek besloten om de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter landinwaarts te verleggen. Zodoende komt er ruimte om een nevengeul voor de Waal aan te leggen. Deze nevengeul biedt bij hoogwater extra capaciteit voor de waterafvoer, zodat minder opstuwing optreedt. Voor Nijmegen betekent het ook een grote ruimtelijke ingreep in het hart van de stad. Door het verleggen van de dijk en het graven van een nevengeul onstaat een langgerekt eiland in de Waal. Dit eiland komt te liggen pal tussen de historische binnenstad op de zuidoever en het nieuwe stadsdeel Waalsprong op de noordoever. Het eiland en de nevengeul vormen samen een uniek rivierpark, dat zal worden ingericht met een mix van water en natuur, recreatie en stedelijke activiteiten. De oplossing is ingrijpend, maar duurzaam. De gemeente is trots dat ze een plan heeft gemaakt waarin veiligheid én versterking van de ruimtelijke kwaliteit verenigd zijn. Ruimte voor de Waal is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling Nijmegen omarmt de Waal (bron: Ruimte voor de Waal).

DSC_4887cvierkantSinds kort is Ruimte voor de Rivier onderdeel geworden van het examenprogramma aardrijkskunde. De Pannenkoekenboot organiseert rondvaarten in dit projectgebied, waardoor de leerlingen en docenten alle aanpassingen in het echt en van dichtbij kunnen aanschouwen. De kapitein of een gids vertelt alle ins en outs over de gebiedsontwikkeling. Niet alleen een leuk uitje, maar ook erg interessant en een goede voorbereiding op het examen!

Geïnteresseerd in een excursie door het projectgebied met de Pannenkoekenboot Nijmegen? Neem contact met ons op voor alle mogelijkheden via nijmegen@pannenkoekenboot.nl, 024-3601262 of vraag vrijblijvend een offerte op maat aan.

Vraag een offerte aan