Geschiedenis


De totstandkoming van het concept van de Pannenkoekenboot

Het ontstaan van de Pannenkoekenboot heeft alles te maken met de herinrichting van de Waalkade in Nijmegen. In 1990 werd de Waalkade toeristisch ingericht met een casino een een twintigtal nieuwe horecabedrijven.

Ed Tonissen, voormalig eigenaar van de Pannenkoekenboot, volgde deze ontwikkelingen op de voet en tot zijn verbazing kwam er geen enkel pannenkoekenrestaurant op de kade. Ed Tonissen exploiteerde op dat moment verschillende rondvaartschepen in Nijmegen. Er werd een nieuwe formule bedacht: varen met pannenkoeken eten. De gasten konden aan boord een pannenkoek bestellen en de boot ging ieder laatste kwartier van het uur gratis varen. De formule was in het begin een groot succes, maar de volgende jaren werden de bezoekersaantallen minder. Na uitgebreid onderzoek werd de formule gewijzigd in rondvaarten van een uur inclusief onbeperkt pannenkoeken eten.
Ook werd besloten deze nieuwe formule in Rotterdam op te starten. Voor de aangepaste formule was het nodig om hiervoor speciale en geheel nieuwe schepen te laten bouwen.

Pannenkoekenboot I

In 1997 werd begonnen met de bouw van de eerste Pannenkoekenboot I bij Scheepswerf Misti in Arnhem. De bouw verliep voorspoedig en de tewaterlating gebeurde op spectaculaire wijze door middel van een drijvende bok met een hefvermogen van 250.000 kilo. In augustus 1997 startte de Pannenkoekenboot I met de rondvaarten in Rotterdam vanuit de Parkhaven. Al gauw was de boot te klein en werd de Pannenkoekenboot II ontworpen. Dit was een goede mogelijkheid om het ontwerp verder aan te passen en te verfijnen.

Pannenkoekenboot II

De tewaterlating van de Pannenkoekenboot II vond in augustus 1999 plaats bij Scheepswerf Sepers in Heerewaarden. Deze nieuwe, grotere boot met 150 overdekte zitplaatsen heeft gelijk de plaats ingenomen van de Pannenkoekenboot I in Rotterdam. Anno 2024 wordt er al 27 jaar lang rondvaarten verzorgd met varen en onbeperkt pannenkoeken eten op de Maas in Rotterdam.

De Pannenkoekenboot I ging daarna Rhenen om op de Rijn rondvaarten met onbeperkt pannenkoeken eten te verzorgen. Na drie jaar in Rhenen dienst te hebben gedaan, is deze boot weer teruggekeerd naar Rotterdam om als tweede Pannenkoekenboot te fungeren. In 2010 is het gelukt om een ligplaats te huren in Amsterdam. De Pannenkoekenboot I ligt nu op het IJ vlakbij het Centraal Station en vaart langs de schitterende gebouwen van Amsterdam.

Pannenkoekenboot III

De Pannenkoekenboot III is in Maasbracht gebouwd bij Scheepswerf Tinnenmans en in Arnhem afgebouwd. De derde Pannenkoekenboot heeft sinds 2002 een ligplaats aan de Waalkade in Nijmegen ingenomen. Deze boot is een exacte kopie van de Pannenkoekenboot II en heeft ook 150 overdekte zitplaatsen. Inmiddels is de Pannenkoekenboot Nijmegen al 22 jaar in bedrijf, waarbij zij het drukstbevaren stukje rivier van Europa bevaart en waarbij gasten tijdens het pannenkoeken eten, kunnen genieten van de verschillende Nijmeegse bruggen en de nieuwe nevengeul.

Heb je een vraag?

Bel ons gerust: +31(0)24 - 360 12 62